Nietzsche: Antidarvinistička evolucija

nietzsche-darwin

Misli su sjene naših osjetila – uvijek tamnije, praznije, jednostavnije od njih “

Ironično je što smo najviše ponosni na najnepouzdanije svoje organe. Svijest je posljednji i najkasniji razvojni stupanj organskog i, prema tome, njegov najnedovršeniji i najslabiji dio. Iz svijesti proizlaze bezbrojne zablude zbog kojih jedna životinja, čovjek, izumire prije nego što je nužno.

Ispreplitanje mišljenja s osjećanjem, nagonom, željom, potrebom bit će beskonačan posao za psihologe i psihoanalitičare i postupno će potkopavati naivnu racionalističku vjeru u “činjenice”, što se zadržala još i u našem vremenu.

Zaključak tog Nietzscheova kritičkog razdoblja vodi ga k slici čovječanstva kao nečega što se pojavljuje iz svoje animalne prošlosti – i što je, u neku ruku, još manje vrijedno od životinje. Odsječeni od naših animalnih nagonskih početaka, s opasno prerazvijenom racionalnom sposobnošću – što će od Homo sapiensa  postati ? Tu se, očigledno, suočavamo s pitanjem evolucije, ali kakve ?

Posve je sigurno da Nietzsche ne slijedi Darwinovu ideju o preživljavanju najsposobnijih  jer je ta vrsta preživljavanja jednostavno borba za egzistenciju – za život prije nego za smrt.

Iznimni oblici života mogu biti slabo prilagođeni uvjetima preživljavanja. Povijest evolucije vrsta pokazuje da, ako se” …isključe sretne slučajnosti, najrazvijenije vrste nikamo ne vode; neminovno se uzdižu prosječni i ispodprosječni tipovi…” Taj jednostavan biološki progres uopće nije progres – on vodi pobjedi stada.

Darwin kaže: …”pleme koje ima mnogo članova koji su uvijek spremni pomoć jedni drugima i žrtvovati se za opće dobro, odnijeti će pobjedu nad većinom drugih plemena; i to će biti prirodni odabir”.

14f74fe

Nietzsche kaže:” …obrnut ću taj scenarij, neka se pleme žrtvuje, ako je to nužno, da sačuva egzistenciju jednog velikog pojedinca. Moramo nastojati povećati ne kvantitetu nego kvalitetu ljudskog roda”

” Nacija je zaobilazan put kojim priroda dolazi do šest ili sedam velikih ljudi. A onda ih zaobilazi”

 

Uzeto iz knjige “Nietzsche za početnike” autora Laurencea Ganea i Kitty Chan.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s